Wat is Amazon Brand Registry en wat heb je eraan?

engaged customer

Op Amazon verkopen is een geweldige manier om te profiteren van een toonaangevende en internationaal opererende marktplaats. Maar met de voordelen van verkopen op Amazon komen ook uitdagingen kijken in de vorm van concurrentie en het beschermen van jouw merk op Amazon.

listing hijacked

Misschien heb je dit al eens meegemaakt: je ververst je Amazon Seller app en je ziet ineens een dip in je verkopen. Vervolgens kijk je of je product nog live staat en dan zie je een andere verkoper die jóúw product aanbiedt op jóúw productpagina!

Hij zit onder jouw prijs en heeft daardoor het koopblok. Alle sales gaan ineens naar deze verkoper: Je listing is gehijacked! Wat nu?!

De beste manier om je als verkoper te beschermen is door je merk te registreren bij Amazon Brand Registry. We geven je graag meer informatie over de mogelijkheden en voordelen van Amazon Brand Registry, hoe je ermee begint en hoe de bijkomende voordelen kunnen helpen om jouw merk op Amazon te beschermen.

Wat is Amazon Brand Registry?

Amazon biedt een exclusief programma dat ervoor zorgt dat je jouw merknaam kunt beschermen op het platform. Het geeft je ook nog eens bijzondere voordelen ten opzichte van merknamen die niet geregistreerd staan.

Amazon zegt hier zelf over:

“Voor merknaam eigenaren biedt Brand Registry toegang tot krachtige tools die jouw handelsnaam helpen beschermen. Dit geldt ook voor de eigendomsrechten van jouw teksten en afbeeldingen.”

Onder welke voorwaarden?

Om gebruik te kunnen maken van Amazon Brand Registry gelden twee belangrijke voorwaarden:

 1. Je hebt een professional account (dus niet een individual account). Het verschil tussen deze accounts kunt je lezen in ons blog over Jouw Seller Central Account opzetten.
 2. Je merknaam en/of je logo zal geregistreerd moeten zijn bij een officiële merkrecht instantie zoals BOIP voor de Benelux of EUIPO voor Europa.

Het gebruik van Amazon Brand Registry is gratis!

De 5 voordelen van Amazon’s Brand Registry

1. Bescherming van jouw merk

Als je al het harde werk achter de rug hebt om je merk op te zetten, is het laatste wat je wil dat iemand aan de haal gaat met jouw zorgvuldig bedachte logo en merknaam. Gelukkig kan Amazon Brand Registry je hierbij helpen met de onderstaande mogelijkheden:

 • Het rapporteren van schendingen op de marketplace. Dit geldt ook voor de manipulaties van reviews.
 • Het rapporteren van problemen met jouw listings, zowel incorrecte gegevens als geblokkeerde listings.
 • Het rapporteren van technische issues zoals dat je pagina niet goed laadt.
 • Het laten escaleren van eerder ingediende claims zodat er met meer spoed naar gekeken wordt.

2. Toegang tot A+ content

Een van de beste features van Amazon’s Brand Registry is de “A+ Content Manager”. Je vindt deze tool onder Brand benefits. Maar ook onder de tab “Advertising”.

A+ Content
Waar vind je de A+ Content Manager

Je kunt per product meer afbeeldingen en teksten toevoegen. Dit betekent dat je invloed krijgt over de content die JIJ wil delen over je producten.

Maak hier gebruik van, want een goede content draagt bij aan een grotere conversie. En het ziet er veel professioneler uit!

Kopers op Amazon kopen meer en sneller van A+ product pagina’s dan van “gewone” listings.

3. Betrek klanten bij jouw merk

Geregistreerd zijn bij Amazon Brand Registry, betekent ook toegang krijgen tot functies die jou onderscheiden van de rest. Storefronts en productvideo’s zullen direct waarde toevoegen aan jouw producten.

Storefronts: Een storefront is een soort mini webshop op Amazon. Standaard storefronts bestaan ​​vaak uit een of meer pagina’s, waarbij elke pagina bestaat uit een kop- en voettekst omgeven door een aantal tegels.

Je kunt er ook voor kiezen om jouw eigen etalage te maken en dat is heel eenvoudig. Je kunt hiervoor een sjabloon kiezen of helemaal opnieuw beginnen. Je kunt jouw etalage helemaal maken zoals jij dat wil en je hebt hier geen speciale vaardigheden nodig!

We hebben hier een mooi blog artikel over geschreven waarin we je er stap voor stap mee doorheen nemen: Maak je eigen Amazon storefront.

Productvideo: In tegenstelling tot verkopers van wie het merk niet is geregistreerd, kunnen verkopers met Brand Registry productvideo’s aan hun vermeldingen toevoegen. Dit kan een enorme boost zijn voor jouw conversies, omdat kopers niet hoeven te raden wat jouw product is of hoe het werkt. De video kan het verschil zijn tussen een shopper die wegloopt of op de knop “Toevoegen aan winkelwagentje” drukt.

Een storefront en productvideo’s zorgt voor betrokken klanten

4. Gesponsorde merk advertenties

Gesponsorde merken zijn een andere manier om met klanten in contact te komen. Met deze advertenties kun je een banner met je merklaten verschijnen boven in of naast de Amazon zoekresultaten. Je kunt je advertentie ook plaatsen op de productpagina van je concurrentie. Daarnaast heb je de mogelijkheid tot het maken van video advertenties. Deze advertenties zijn momenteel het best presterend op het Amazon platform, dus hier haal je de beste return on investment uit je advertentie budget.

Met al deze advertentie types zorg je dat je sneller gevonden wordt en laat je kopers jouw merk zien zoals jij wil dat het gezien wordt.

Klanten zijn al op zoek naar jouw product, dus maak gebruik van deze mogelijkheid om op te vallen!

5. Begrijp jouw klanten

Om je klanten effectief te bereiken met alle voordelen van Amazon Brand Registry, moet je weten wie jouw klanten zijn. Je kunt met Brand Analytics inzicht krijgen in de statistieken van jouw klantenbestand en op basis hiervan kun je besluiten of en hoe je de beschikbare tools gaat gebruiken om jouw producten nog meer in de kijker te spelen.

Wat doet Amazon Brand Registry en wat niet?

De registratie zal:

 • jou als merkeigenaar meer ruimte en invloed geven voor de content van jouw listings.
 • een onafhankelijk, efficient en intern support team aanbieden dat jou kan helpen met problemen met jouw listings.
 • je voorzien van een tool zodat je jouw merk kunt monitoren op Amazon.
 • je toegang geven tot Amazon A+ content om de content display van jouw product listings te verbeteren.
 • meer zichtbaarheid bieden door andere manieren van adverteren.

De registratie zal niet:

 • toestaan om whitelists en blacklists te maken van andere verkopers van jouw merk.
 • toestaan dat iemand anders dan jij als merkeigenaar claims kunt indienen over andere verkopers.
 • jouw merk afschermen en andere verkopers verbieden om het te verkopen.

Hoe nu verder?

Wil jij je merk beschermen op Amazon omdat je niet langer machteloos wil toekijken hoe iemand jouw listing hijacked en er met je buybox vandoor gaat en loopt te pronken met jouw logo en merknaam waar jij je creativiteit, tijd en geld in hebt gestopt? Maak dan werk van de bescherming van je merk!

Weet je niet goed welke stappen je moet nemen in de fase waarin jij nu bent? Neem vrijblijvend contact met ons op en laat ons jou helpen in jouw stappen naar een succesvol merk op Amazon.